• Posted byDierenkliniek Poolseweg
  • april 20, 2018
Posted in Uncategorized

Voorjaar: tijd om uw huisdier weer (extra) goed te beschermen tegen parasieten!

Binkie is een 4 jaar oude gecastreerde kater die van het buitenleven houdt. Op een dag begint Binkie met braken. Hij wordt snel zieker, wil niet meer naar buiten, eet niet meer en blijft braken. Op consult oogt Binkie erg sloom en ziek, ook zijn buik doet veel pijn en er wordt besloten een buikecho te maken. Op de echo zien we een ileusbeeld (darmobstructie). Na stabilisatie met infuus wordt besloten Binkie te opereren. Snel wordt tijdens OK de plaats van de obstructie gevonden en bij het openen van de darm blijkt de obstructie veroorzaakt te worden door een flinke kluwen aan spoelwormen. Binkie herstelde snel na de operatie en door geregeld te ontwormen, zal Binkie niet snel meer last krijgen van wormen.

Een veel gehoorde misvatting is: ik zie geen wormen bij mijn huisdier dus hij heeft ze niet. Helaas gaat dit voor veel endoparasieten niet op. De meeste endoparasieten zitten in het lichaam van uw huisdier en zijn pas bij hele heftige besmetting aan de buitenkant te zien, en ook dit gebeurt niet altijd.

In het voorjaar komen de meeste dieren weer veel buiten en hierdoor wordt de kans op besmetting groter. Zorg ervoor dat uw huisdier geregeld ontwormd wordt. Wist u dat er geen standaard ontwormadvies bestaat? Zaken die hierbij onder andere een rol spelen zijn de leeftijd van uw huisdier, of hij/zij buiten komt, of hij/zij prooidieren vangt/ vers vlees te eten krijgt en of u met uw huisdier reist. Mocht u vragen hebben over de parasietenbestrijding van uw huisdier of wilt u een advies afgestemd op uw huisdier, neem dan contact op met de praktijk zodat we samen naar een gepast advies kunnen kijken.
(Afbeelding: www.licg.nl)

Het laatste nieuws