• Posted byDierenkliniek Poolseweg
  • november 25, 2019
Posted in Uncategorized

Is jouw hond bang voor vuurwerk? Lees hier wat je kunt doen

VUURWERKANGST BIJ DE HOND

Angst voor het geluid van vuurwerk is normaal. De geur van kruitdampen en het zien van lichtflitsen vergroten de angst. Honden vertonen angst door hun staart te laten zakken (vaak tussen de achterpoten) en hun oren naar achteren te trekken. Sommige honden zullen in elkaar duiken en anderen zullen proberen te vluchten door ofwel weg te rennen ofwel een schuilplaats te zoeken door bijvoorbeeld onder een bank of stoel te gaan liggen. Trillen, hijgen, kwijlen en steeds even de tong naar buiten steken zijn andere signalen die kunnen wijzen op stress of angst. Verder kunnen honden hun angst uiten door een hoge blaf te laten horen, te piepen of te janken. Honden die extreem angstig zijn nemen zelfs geen brokjes of koekjes meer aan.

Het is goed te weten dat honden het gedrag van hun baas overnemen. Ben je zelf bang of onzeker dan zal de hond dit aanvoelen en overnemen. Een hond die tijdens het vuurwerk wil vluchten maar niet kan vluchten vertoont duidelijk meer angst dan een hond die een veilige plek kan opzoeken. Bovendien vertoont een hond die bang is en op dat moment geen steun krijgt van zijn baas meer angst dan een hond die wel steun krijgt. Het is dan ook een fabeltje dat je hond troosten bij angst de angst vergroot! Als de hond graag tegen je aan wil komen zitten om steun te zoeken moet je dit gewoon toelaten. Blijf zelf rustig, spreek op normale spreektoon tegen de hond en beloon hem als hij kalm blijft.

Houd de hond binnen als er in de buurt hard geknald wordt. Laat de hond op een rustig moment uit en houd hem aan de lijn, zodat hij niet kan weglopen als hij schrikt. Beloon hem als hij bij het horen van de knallen rustig blijft. Geef je hond binnenshuis de ruimte om te kunnen vluchten naar een plek waar hij zich veilig voelt. Sluit hem dus niet op in een bench of andere kleine ruimte. Sluit gordijnen en ramen, zodat de flitsen minder aanwezig zijn. Zet de radio of televisie aan om het geluid zoveel mogelijk te overstemmen.

Een verdamper die zogeheten feromonen afscheidt kan bijdragen aan het verminderen van vuurwerkangst. Deze feromonen zijn geurstoffen die bij dieren stress- en angstgevoelens verminderen. Honden en katten scheiden deze geurstoffen ook zelf uit om hun soortgenoten gerust te stellen. Iedere diersoort heeft zijn eigen feromonen, dus er is een specifieke verdamper voor de hond (Adaptil). Doe de verdamper 2 tot 3 weken voordat het geknal begint in een stopcontact in de ruimte waar uw hond het meeste is. Laat hem zitten tot een week na nieuwjaar.
Het voedingssupplement Zylkene is een ander middel om je hond te ondersteunen. Zylkene zorgt voor een ontspannen gevoel zonder dat je hond suf wordt. Begin hiermee voordat de knallen beginnen!
Is de vuurwerkangst extreem dan kun je daarnaast gebruik maken van rustgevende medicatie. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar bij de dierenarts. Door wet en regelgeving is de keuze van de medicatie tegenwoordig erg beperkt. Bedenk dat alle kalmerende medicijnen niet geheel zonder risico zijn en het is dan ook belangrijk dat je bij de hond blijft.

Is je hond niet extreem angstig voor vuurwerk dan is het naar onze mening altijd beter om geen rustgevende medicatie te geven, de hond op de juiste manier te steunen, proberen af te leiden met een speeltje of wat lekkers en niet alleen te laten!

Zowel de Zylkene, de verdampers als de rustgevende medicatie zijn verkrijgbaar bij onze praktijk. Het is wel aan te raden om van te voren even te bellen of we deze nog voldoende op voorraad hebben.

Wij wensen alle honden en hun baasjes alvast een prettige en rustige jaarwisseling!

Bij vragen kunt u contact opnemen met onze kliniek.
(Bron afbeelding: www.alleenvuurwerkopoudejaarsavond.nl)

Het laatste nieuws