Bij niet gecastreerde reutjes kun je regelmatig wat gele of groene uitvloeiing uit de penis zien. Dit wordt bijna altijd veroorzaakt door een voorhuidontsteking. Behalve de druppels pus zie je soms dat een reu veelvuldig de voorhuid probeert te wassen. Daarnaast kan het onfris ruiken.
Hoe ontstaat het?
In de voorhuid is een ideaal klimaat voor bacteriegroei. Behalve warm en vochtig blijven er ook restjes urine achter. Je hond kan dit zelf nooit helemaal schoon houden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat een voorhuidontsteking makkelijk ontstaat.
Heeft mijn hond er last van?
Vrijwel iedere niet gecastreerde reu heeft of krijgt op den duur een vorm van voorhuidontsteking. Meestal blijft het beperkt tot een lichte ontsteking waarbij je soms wat pussige uitvloeiing ziet. Normaal gesproken heeft je hond hier niet erg veel last van.
Soms neemt de ontsteking toe en wordt de voorhuid ook rood, geïrriteerd en is er veel pussige uitvloeiing. Vaak zie je dan ook dat je hond hier heel veel aan wil likken. In dat geval heeft je hond wel (flink) last van de ontsteking en is een behandeling noodzakelijk.
Wat kan er aan gedaan worden?
Als de voorhuid flink ontstoken is kan de dierenarts medicatie of een speciale voorhuidcleaner voorschijven. Hierdoor wordt het probleem verholpen. Wel zie je vaak dat de ontsteking vroeg of laat terugkeert.
Voorhuidontstekingen hebben een sterke relatie met hormonen. Als je hond vaak en veel last heeft van een voorhuidontsteking, kan (chemische)
castratie overwogen worden. Een castratie kan echter ook nadelen hebben voor je hond.
Soms ontstaat een voorhuidontsteking doordat er iets in de voorhuid zit wat er niet thuishoort (een grasaar bijvoorbeeld). In dat geval moet het vreemde voorwerp verwijderd worden om de voorhuidontsteking te verhelpen.
De dierenarts zal op basis van het klinisch onderzoek van je hond met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.