Veel liggen en minder bewegen dan voorheen is een klacht die we niet vaak vanuit eigenaren zelf horen. Maar bij navraag tijdens bijvoorbeeld de jaarlijkse vaccinatie blijkt dat veel oudere katten een stuk minder actief zijn dan voorheen. Ze slapen en liggen veel en spelen en springen nauwelijks nog. Hoewel dit door eigenaren vaak als ouderdom wordt weggezet ligt er vaak een medisch probleem aan ten grondslag: artrose.
Wat is de oorzaak?
Artrose is kortgezegd slijtage van de gewrichten. Het kraakbeen, wat voor een soepele beweging van het gewricht zorgt, raakt beschadigd. Hierdoor kunnen de gewrichten minder goed bewegen. Daarnaast ontstaat vaak een ontstekingsreactie in het gewricht wat extra schade, woekeringen en pijn bij je huisdier tot gevolg heeft.
Artrose kan veroorzaakt worden door lange tijd op een verkeerde manier te bewegen, ten gevolge van een operatie of ongeluk maar ook door erfelijke factoren. Ook speelt gewicht een belangrijke rol, katten met overgewicht hebben veel vaker te maken met artrose.
Wat kan ik zien aan mijn kat?
Als je twijfelt of je kat artrose heeft, ga dan de volgende vragen eens na:
- Is je kat veel minder actief dan vroeger en/of slaapt hij of zij meer?
- Springt je kat minder (goed) dan voorheen op aanrecht of vensterbank?
- Gaat hij of zij minder graag de trap op of wordt de krabpaal anders/minder gebruikt?
- Verzorgt je kat de vacht minder goed, met name aan de achterhand?
- Is je kat veel minder vriendelijk dan vroeger ten opzichte van jou, je huisgenoten en eventueel de andere kat/hond in huis?
Als je één of meer van de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het mogelijk dat je kat artrose heeft. Doe
hier de artrose test om te kijken of jouw maatje mogelijk artrose heeft.
Heeft mijn kat er last van?
Artrose is één van de meest verborgen aandoeningen bij de kat. Een flink percentage van de katten ouder dan 10 jaar heeft een vorm van artrose. Eigenaren herkennen de symptomen vaak slecht en katten zijn bovendien meesters in het verbergen van (chronische) pijn.
Artrose is echter een pijnlijke aandoening waar je kat veel last van kan hebben. Iedere beweging van het aangetaste gewricht zal je huisdier pijn doen. Daarom probeert hij/zij minder te bewegen en meer te liggen. Artrose geneest niet uit zichzelf maar neemt juist vaak toe naarmate je kat ouder wordt.
Wat kan ik er aan doen?
Als je bij jouw kat klachten ziet die wijzen op artrose kun je een afspraak inplannen bij de dierenarts. Deze zal je kat uitgebreid onderzoeken. Tijdens een orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je huisdier bewogen en goed nagevoeld. Soms is het nodig om aanvullend röntgenfoto’s te maken.
Als blijkt dat je kat echt last heeft van artrose zal een plan van aanpak opgesteld worden. Dit plan van aanpak heeft als doel om je maatje zo snel mogelijk weer pijnloos te laten genieten van lopen, springen en spelen.
Zo kan de dierenarts voorstellen je kat andere voeding te geven. Speciale voedingsbestanddelen ‘smeren’ de gewrichten als het ware en kunnen de klachten van artrose flink verminderen. Daarnaast wordt vaak een pijnstiller/ontstekingsremmer of een andere pijnstiller voorgeschreven.
Ook zal het gewicht van je kat geëvalueerd worden. Overgewicht levert een zware extra belasting op voor de gewrichten.
Tot slot zijn soms aanpassingen in huis nodig om je kat tegemoet te komen, denk hierbij aan kattenbakken met een lage instap, een horizontale krabpaal of een trapje naar zijn favoriete vensterbank.