Huisdieren ABC

HOME/Hond – eet slecht

Mijn hond eet slecht

Het kan voorkomen dat je hond niet of nauwelijks wil eten. Natuurlijk vraag je jezelf als eigenaar dan af wat er aan de hand kan zijn en wat je hier aan kunt doen.

Wat kan er aan de hand zijn?
Niet willen eten kan veel verschillende oorzaken hebben, dit kan variëren van een maagdarmvirus, tot nierproblemen, tot hartproblemen tot het hebben van een slecht gebit. Vrijwel iedere ziekte kan er op enig moment voor zorgen dat je hond zich zo ziek voelt dat hij/zij niet meer wil eten.

Wanneer moet ik langskomen?
Als je hond plotseling niet meer wil eten is het belangrijk om te kijken of je hond, behalve het niet willen eten, ook ziek is. Gedraagt je hond zich anders, is hij/zij slomer dan normaal of is er sprake van braken en/of diarree? Of zie je andere dingen zoals veel drinken en/of plassen, een opgeblazen buik of lijkt je hond benauwd? Dan is verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Als je hond verder levendig en fit is, maar alleen kortstondig niet wil eten dan is er vaak geen directe aanleiding om op consult te komen. Het is best mogelijk dat je hond de volgende dag gewoon weer wil eten. In principe kan een hond best een paar dagen zonder eten (niet zonder drinken!).

Mocht je hond langere tijd niet willen eten en/of hij valt af dan is de kans groot dat er meer aan de hand is. Als je twijfelt of het verstandig is om je hond te laten onderzoeken mag je ons altijd bellen voor overleg.

Mijn pup wil niet eten
Bovenstaand is beschreven wanneer je wel of niet naar de dierenarts moet als je hond niet meer wil eten. Deze tekst geldt echter niet voor puppy’s. Een pup is nog in de groei en heeft zijn/haar voedingsstoffen echt dagelijks nodig. Dus mocht je een pup hebben die niet (goed) wil eten neem dan contact met ons op!

Hoe kom je er achter wat de precieze oorzaak is?
Er zijn veel verschillende oorzaken voor het niet willen eten, maar hoe kom je er dan achter wat jouw hond precies mankeert? De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts vindt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dit kan bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een buikecho zijn.

Wat kan er aan gedaan worden?
De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het niet willen eten. Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond niet wil eten zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.
Onze Service