Huisdieren ABC

HOME/Hond – doet veel kleine plasjes

Mijn hond doet veel kleine plasjes

Als je hond veel kleine plasjes doet, zowel in huis als buitenshuis, dan kan dit duiden op een blaasontsteking.

Wat kan de oorzaak zijn?
De oorzaak van een blaasontsteking kan een bacterie zijn die in de blaas terecht is gekomen. Bacteriële blaasontsteking komt vaker voor bij teefjes dan bij reuen. De reden hiervoor is dat teefjes een veel kortere en bredere plasbuis hebben, waardoor bacteriën gemakkelijker de blaas in kunnen.

Blaasontstekingen kunnen daarnaast veroorzaakt worden door blaasstenen. Ook bepaalde tumoren in de blaas kunnen ervoor zorgen dat je hond veel kleine plasjes doet.

Wat kan er aan gedaan worden?
Een blaasontsteking kan vaak prima behandeld worden met medicatie. Wel is het belangrijk om de precieze oorzaak te achterhalen. Als blaasstenen de onderliggende oorzaak zijn is alleen medicatie vaak niet genoeg. Er kan dan een speciale voeding of zelfs operatief ingrijpen noodzakelijk zijn.

Wanneer naar de dierenarts?
Als je hond plots veel kleine plasjes doet is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. Blaasontstekingen gaan in de regel niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de blaas flink beschadigen en de genezing vertragen. Ook kan een niet behandelde blaasontsteking uiteindelijk tot een nierbekkenontsteking leiden en nierschade geven. Daarnaast kunnen er als gevolg van een verwaarloosde blaasontsteking blaasstenen ontstaan.

Als je hond ook plots veel drinkt kan dit duiden op een (ernstig) onderliggend medisch probleem en kun je het best snel afspraak maken bij je dierenarts. Zeker als je merkt dat je hond naast de plasklachten ook ziek is, slomer dan normaal of een slechte eetlust bijvoorbeeld.
 
Het is heel belangrijk om het onderscheid te maken tussen vaak een klein beetje plassen en helemaal niet meer kunnen plassen. Als je hond perst maar er komt helemaal geen urine meer dan moet je hond zo snel mogelijk behandeld worden door een dierenarts. Een onbehandelde verstopping kan tot onherstelbare schade en zelfs tot de dood leiden.
 
Hoe kom ik er achter wat de precieze oorzaak van de blaasontsteking van mijn hond is?
Als je hond veel kleine plasjes doet is de eerste stap een urineonderzoek. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen. Urine opvangen bij je hond kan bijvoorbeeld door tijdens het plassen met een pollepel urine op te vangen.
 
Als dit echt niet lukt bestaat de mogelijkheid dat de dierenarts de blaas van je hond aanprikt met een naald onder echogeleide. In een aantal gevallen is dit noodzakelijk, bijvoorbeeld als de urine steriel moet zijn voor een kweek. Als de dierenarts blaasstenen of tumoren vermoed zal hij of zij een röntgenfoto of echo adviseren.
 
De dierenarts zal op basis van het urineonderzoek en het onderzoek van je hond met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is om de problemen bij je maatje zo snel mogelijk onder controle te krijgen.
Onze Service