Huisdieren ABC

HOME/Hond – last van oren

Mijn hond heeft last van zijn oren.

Last hebben van de oren is een kwaal die regelmatig voorkomt bij honden.Hoe merk je dit als eigenaar? Vaak zie je één of meer van de volgende verschijnselen bij je hond:
 
    Hij/zij
- Schudt met de kop
- Klappert met de oren
    • - Probeert aan de oren te krabben
    • - Schuurt met kop/oren over de grond
    • - Houdt de kop schuin
    • - Piept bij aanraken van de oren
    • - Heeft rode, vuile oorschelpen
    • - Stinkt uit de oren

    Zie je bij je hond één of meer van de bovenstaande verschijnselen dan is de kans groot dat je hond een oorontsteking heeft. Deze ontsteking kan plotseling ontstaan zijn (acuut), maar kan ook al langer aan de gang zijn (chronisch) en is vaak erg pijnlijk en vervelend voor je hond.

    • Wat kan de oorzaak zijn van deze ontsteking?
      De meest voorkomende oorzaak van oorontsteking bij honden zijn bacteriën. Daarnaast kan er sprake zijn van oormijt en/of kunnen gisten een rol spelen. Oormijt is een parasiet die voornamelijk bij puppy’s voorkomt en heel erge jeuk in de oren veroorzaakt.

      Soms wordt de ontsteking veroorzaakt door iets wat normaal niet in het oor thuishoort, een grasaar bijvoorbeeld.

      Tot slot kunnen onderliggende huid- en allergieproblemen een belangrijke oorzaak zijn van oorklachten.

      Naast de directe oorzaken kunnen ook andere factoren een rol spelen, zo zijn sommige honden erg gevoelig voor oorontsteking (genetische aanleg), en zie je oorontsteking vaker bij honden met hangende oren, honden die veel zwemmen of een overmaat aan talgklieren hebben (bv. de Cocker Spaniël).

        • Hoe kom je er achter wat de precieze oorzaak is?
        • De dierenarts kan verschillende onderzoeken doen om te achterhalen wat de precieze oorzaak van de oorklachten is. De dierenarts zal altijd goed met een oorkijker (othoscoop) in de oren van je hond kijken. Daarnaast kunnen er verschillende aanvullende onderzoeken gedaan worden, zo kan er bijvoorbeeld een uitstrijkje van de inhoud van de oren gemaakt worden om te kijken of er gisten, bacteriën of oormijten in het oor zitten.
       
      • Wat is de behandeling?
            • De behandeling van de oorklachten is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van de klachten. In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een oorzalf. Dit kan een oorzalf zijn die je thuis zelf toe moet dienen of een oorzalf die de dierenarts op de praktijk inbrengt. De dierenarts zal tijdens het consult bespreken wat de beste behandeling voor jouw huisdier is en hoe je deze behandeling, indien nodig, thuis uitvoert.

            • Omdat de oorzaak van oorontsteking pas te stellen is tijdens een consult zal de dierenarts altijd adviseren om langs te komen met je hond als er sprake is van oorklachten. Er kan pas goed behandeld worden als vastgesteld is wat de exacte oorzaak van de klachten is.
             
          Daarnaast is het belangrijk om te controleren of het trommelvlies nog intact is. Als je het oor van je hond zalft terwijl het trommelvlies niet intact is kan dit tot flinke problemen leiden. Heeft jouw hond last van zijn/haar oren en heb je hier vragen over of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.
Onze Service