Huisdieren ABC

HOME/Hond – lijkt te moeten plassen maar er komt niets

Mijn hond lijkt te moeten plassen maar er komt niets

Zit je hond te persen maar komt er geen urine? Dan is het mogelijk dat de plasbuis van je hond verstopt is. Een verstopping komt niet vaak voor bij honden maar moet wel heel serieus genomen worden.

Als een hond verstopt zit gaat dit bijna altijd om een reutje, teefjes hebben een dermate grote plasbuis dat verstoppingen nauwelijks voorkomen.

Het is heel belangrijk om het onderscheid te maken tussen (vaak) een klein beetje plassen en helemaal niet meer kunnen plassen. Als je hond perst maar er komt helemaal geen urine meer dan moet je hond zo snel mogelijk behandeld worden door een dierenarts. Een onbehandelde verstopping kan tot onherstelbare schade en zelfs tot de dood leiden.

De plasbuis van je hond kan verstopt raken door bijvoorbeeld een blaassteen of een tumor. Ook een blaasverlamming of problemen met de zenuwen die de blaas aansturen kunnen zorgen voor een overvolle blaas die niet geleegd kan worden.

Als je hond zijn of haar urine niet kwijt kan raakt de blaas snel overvol. De nieren, die afvalstoffen via de urine uit het lichaam afvoeren, kunnen deze afvalstoffen niet meer kwijt. Je hond vergiftigt zichzelf en wordt snel doodziek. De schade aan de nieren als gevolg hiervan is onherstelbaar. Als de plasbuis van je hond te lang verstopt zit, raken de nieren zo beschadigd en komen er zoveel afvalstoffen in het lichaam dat dit uiteindelijk leidt tot de dood.

Twijfel je of je hond mogelijk niet meer kan plassen, neem dan altijd contact op met een dierenarts. Hij of zij kan je helpen om te bepalen of jouw hond verdere behandeling nodig heeft.
Onze Service