Huisdieren ABC

HOME/Hond – is stijf

Mijn hond is stijf

Tijdens het spreekuur horen we van eigenaren regelmatig de klacht dat hun oude(re) hond zo stijf wordt. Vooral nadat de hond een tijdje gelegen heeft. Dit stijve, stramme opstaan noemen we ook wel opstartkreupel. Wat is er met je hond aan de hand?

Wat is de oorzaak?
Als je oude(re) hond regelmatig opstartkreupel is en last heeft van stijfheid zou de oorzaak heel goed artrose kunnen zijn. Artrose is kortgezegd slijtage van de gewrichten. Het kraakbeen, wat voor een soepele beweging van het gewricht zorgt, raakt beschadigd. Hierdoor kunnen de gewrichten minder goed bewegen. Daarnaast ontstaat vaak een ontstekingsreactie in het gewricht wat extra schade, woekeringen in het gewricht en pijn bij je huisdier tot gevolg heeft.

In de meeste gevallen is er wel een duidelijk aanwijsbare oorzaak aanwezig zoals bijvoorbeeld misvorming/dysplasie van heupgewrichten, een gescheurde voorste kruisband of een los botfragment in het ellebooggewricht. Artrose kan ook veroorzaakt worden door lange tijd op een verkeerde manier te bewegen, ten gevolge van een operatie of ongeluk of door erfelijke factoren. Zo zien we artrose vaker bij grote hondenrassen dan bij kleine hondenrassen en vaker bij oude dan bij jonge honden.

Wat kan ik zien aan mijn hond?
Als je twijfelt of je hond artrose heeft, ga dan de volgende vragen eens na:
- Heeft je hond moeite met opstaan (vooral na slapen of lang liggen)?
- Blijft je hond vaker liggen dan vroeger?
- Komt je hond minder goed mee tijdens de wandeling?
- Heeft hij/zij sneller last van kreupelheid/manken?
- Lijkt je hond pijnlijk bij het bewegen en is hij/zij minder enthousiast?
- Aarzelt je hond bij het springen (op de bank of in de auto bijvoorbeeld)?

Als je één of meer van de bovenstaande vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is het mogelijk dat je hond artrose heeft.

Heeft mijn hond er last van?
Artrose is een pijnlijke aandoening waar je hond veel last van kan hebben. Iedere beweging van het aangetaste gewricht zal je hond pijn doen. Daarom probeert hij minder te bewegen en meer te liggen. Artrose geneest niet uit zichzelf maar neemt juist vaak toe naarmate je hond ouder wordt.

Wat kan ik er aan doen?
Als je bij jouw hond klachten ziet die wijzen op artrose kun je een afspraak inplannen bij de dierenarts. Deze zal je hond uitgebreid onderzoeken. Tijdens een orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je hond bewogen en goed nagevoeld. Soms is het nodig om aanvullend röntgenfoto’s te maken.

Als blijkt dat je hond echt last heeft van artrose zal een plan van aanpak opgesteld worden. Dit plan van aanpak heeft als doel om je hond zo snel mogelijk weer pijnloos te laten genieten van lopen en wandelen. Zo kan de dierenarts voorstellen je hond andere voeding te geven. Speciale voedingsbestanddelen kunnen de ontstekingsreactie in de gewrichten doen afnemen en pijnverlichting geven. Daarnaast wordt vaak een pijnstiller/ontstekingsremmer of een andere pijnstiller voorgeschreven.Soms is een operatie nodig, bijvoorbeeld om een los botfragment uit de elleboog te halen.

Ook zal het gewicht van je hond geëvalueerd worden. Overgewicht levert een zware extra belasting op voor de gewrichten van je hond.

Tot slot is het belangrijk om het bewegingspatroon van je hond aan te passen. Zo is vaak korte stukjes lopen veel beter dan een lange wandeling of wild spelen.
Onze Service