Huisdieren ABC

HOME/Kat – last van diarree

Mijn kat heeft last van diarree

Normaal gesproken heeft een kat 1 tot 2 keer per dag stevige ontlasting. We spreken van diarree als de ontlasting dun of brijig is. Diarree is een erg vervelend probleem voor zowel de kat als de eigenaar.

Wat is de oorzaak?
Meestal wordt diarree veroorzaakt door een probleem in het maagdarmkanaal, je kat kan bijvoorbeeld iets geks gegeten hebben of een virusje opgelopen hebben. Diarree kan ook ontstaan als gevolg van een andere aandoening (bijvoorbeeld lever- of nierproblemen). Als dit het geval is heeft je kat vaak meer klachten dan alleen diarree.

Hoe lang speelt het al?
De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak, en daarom maken we een onderscheid tussen acute diarree en chronische diarree. Er is sprake van acute diarree als je kat plotseling diarree heeft en het maximaal een paar dagen speelt. Naast diarree kan je kat ook andere klachten hebben zoals braken en/of een verminderde eetlust.

Acute diarree
De oorzaak van acute diarree is grofweg te verdelen in drie categorieën:
- Voeding; je kat heeft iets geks gegeten, bijvoorbeeld van straat, een prooidier of een snoepje wat hij normaal niet krijgt of is abrupt van voer gewisseld. Hierdoor kan het maagdarmkanaal van slag raken met diarree tot gevolg.
- Virale infectie bijvoorbeeld door contact met (ontlasting van) andere katten
- Parasieten; vooral bij kittens kunnen allerlei verschillende parasieten, waaronder wormen, diarree veroorzaken. Wij raden dan ook altijd aan om preventief te ontwormen.

In veel gevallen van acute diarree kom je niet achter de precieze oorzaak en is de behandeling, ongeacht de oorzaak, hetzelfde. Als je kat pas een paar dagen diarree heeft en niet ziek is kun je licht verteerbare voeding geven. Dit is bijvoorbeeld gekookte kip met gekookte rijst of een kant- en klaarvoeding van onze praktijk. Op deze manier kan het maagdarmkanaal tot rust komen en herstellen. De diarree zou binnen 5 – 7 dagen over moeten zijn.

Chronische diarree
Als je kat langer dan een week last heeft van diarree spreken we van chronische diarree.
Chronische diarree wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door:
- Voeding; je kat kan een gevoelig maagdarmkanaal hebben en daarom slecht reageren op bepaalde voedingen. Daarnaast kan je kat ook allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen van voeding
- Parasieten; allerlei parasieten (bijvoorbeeld Giardia) kunnen chronische diarree veroorzaken
- Overige oorzaken bijvoorbeeld verteringsproblemen door een chronisch ontstoken darm (IBD), een slecht werkende alvleesklier of darmtumoren

Mocht je kat langer dan een week diarree hebben en niet ziek zijn, dan is de eerste stap vaak een ontlastingsonderzoek. Je vangt dan gedurende 3 dagen ontlasting van je kat op die op verschillende parasieten wordt onderzocht. Als hier niets uitkomt kan er aanvullend onderzoek verricht worden, dit kan variëren van het uitsluiten van een voedselallergie tot een echo van het maagdarmkanaal tot zelfs een scopie.

Wanneer contact opnemen/langskomen?
Is je kat, naast dat hij/zij diarree heeft, ook ziek (weinig drinken, sloomheid, braken en/of flinke bloederige diarree)? In dat geval moet er een snel behandeling ingesteld worden om te voorkomen dat je kat uitdroogt en zieker wordt.

Je kat moet altijd blijven eten. Wil hij of zij langer dan een dag niet eten? Dan moet er een behandeling ingesteld worden. Niet eten leidt tot afbraak van vetreserves, leververvetting en misselijkheid. Je kat heeft een behandeling nodig om er weer boven op te komen.

Houdt de diarree langer dan een week aan? Dan is het verstandig om verder onderzoek te laten doen naar de oorzaak hiervan. Neem, ook bij twijfel, gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om te bepalen of je huisdier verdere behandeling nodig heeft.
Onze Service