Huisdieren ABC

HOME/Kat – last van oren

Mijn kat heeft last van de oren

Last hebben van de oren is een kwaal die bij katten niet zo vaak voorkomt als bijvoorbeeld bij honden, maar vaak is het probleem wel hardnekkig en heeft je kat er flink last van. Hoe merk je dit als eigenaar? Vaak zie je één of meer van de volgende verschijnselen bij je kat:

Hij/zij:
- Schudt met de kop
- Houdt de oren plat op het hoofd
- Krabt aan de oren
- Schuurt met kop/oren over de grond
- Houdt de kop schuin
- Reageert pijnlijk bij aanraken van de oren
- Heeft rode, vuile oorschelpen
- Stinkt uit de oren

Zie je bij je kat één of meer van de bovenstaande verschijnselen dan is de kans groot dat je kat een oorontsteking heeft. Deze ontsteking kan plotseling ontstaan zijn (acuut), maar kan ook al langer aan de gang zijn (chronisch) en is vaak erg pijnlijk en vervelend voor je kat.

Wat kan de oorzaak zijn van deze ontsteking?
De meest voorkomende oorzaak van oorontsteking bij katten is oormijt. Oormijt is een parasiet die heel erge jeuk in de oren veroorzaakt. Daarnaast kan er sprake zijn van zijn bacteriën of gisten.

Soms wordt de ontsteking veroorzaakt door iets wat normaal niet in het oor thuishoort, een (middenoor)poliep of een grasaar bijvoorbeeld. Tot slot kunnen onderliggende huid- en allergieproblemen meespelen.

Hoe kom je er achter wat de precieze oorzaak is?
De dierenarts kan verschillende onderzoeken doen om te achterhalen wat de precieze oorzaak van de oorklachten is.  De dierenarts zal altijd goed met een oorkijker (othoscoop)  in de oren van je kat kijken. Daarnaast kunnen er verschillende aanvullende onderzoeken gedaan worden, zo kan er bijvoorbeeld een uitstrijkje van de inhoud van de oren gemaakt worden om te kijken of er gisten, bacteriën of oormijten in het oor zitten.

Wat is de behandeling?
De behandeling van het oorprobleem is uiteraard afhankelijk van de oorzaak van de klachten. In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een oorzalf, die je thuis zelf kunt toedienen. De dierenarts zal tijdens het consult bespreken wat de beste behandeling voor jouw huisdier is en hoe je deze behandeling thuis uitvoert.

Omdat de oorzaak van oorontsteking pas te stellen is tijdens een consult zal de dierenarts altijd adviseren om langs te komen met je kat als er sprake is van oorklachten. Er kan pas goed behandeld worden als vastgesteld is wat de exacte oorzaak van de klachten is.

Daarnaast is het belangrijk om te controleren of het trommelvlies nog intact is. Als je het oor van je kat zalft terwijl het trommelvlies niet intact is kan dit tot flinke problemen leiden. Heeft jouw kat last van zijn/haar oren en heb je hier vragen over of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.
 
Onze Service